Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Sæt en kasserolle med letsaltet vand over at koge.
Kom kartoflerne i vandet, og vær opmærksom på, at vandet kun lige netop skal op at simre. Kog kartoflerne i ca. 10 min., til de er møre. Sluk for blusset, og lad kartoflerne hvile i vandet 5 min. længere, før du hælder vandet fra.
Forvarm ovnen til 225 grader varmluft med overvarme.
Kom kyllingen i et ildfast fad, og krydr den godt med salt og peber.
Bag kyllingen i ca. 25 min., indtil den har fået godt med farve og benet sidder løst til kødet.
Snit kålen og bladbederne i tynde strimler, og radiserne i tynde skiver.
Kom det hele i en stor skål, krydr med salt, vend det hele godt rundt, og gem det til senere.
Kom rygeosten i en skål, og bland den med vand, indtil den får en cremet konsistens. Smag til med salt og peber.
Skær kartoflerne i grove stykker, og bland dem med grøntsagerne og rygeosten.
Servér kyllingen med kartoffelsalaten.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Bladbeder kaldes også mangold eller sølvbeder og de er i familie med spinat, rødbeder, mælder og sukkerroer. De er rige på blandt andet fibre, jern og betacaroten og indeholder ligesom spinat og rabarber oxalsyre.
Kommentarer og forslag til opskriften