Skyl salaten, slyng den tør og bræk bladene i mundrette bidder. Del blomkålen i små buketter, kog dem lige netop møre i letsaltet vand og køl dem straks af under koldt vand. Skær æblerne i tern og halver tomaterne. Hak løget fint, rør det sammen med rygeost, cremefraiche, mayonnaise, salt og peber godt og juster konsistensen til let flydende med lidt mælk. Bred salaten ud på et fladt fad og drys med blomkål, æbletern og tomater. Dryp med rygeostcremen og drys evt. purløg over. Server som tilbehør til fx røget laks, dampet fisk, lyst fjerkræ eller gris.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kommentarer og forslag til opskriften