Hæld risene i en kasserolle, og fyld op med vand, så det dækker ca. 3 cm over risene. Tilsæt lidt salt, kog risene i ca. 20 min., og lad dem hvile 5 min. efterfølgende.
Pil løget, skræl guleroden og ingefæren, og skyl citrongræsset og thai basilikummen.
Hak løg, ingefær og citrongræs fint, og pil bladene fra stilken på basilikummen.
Skyl muslingerne grundigt ved at gnubbe dem mod hinanden imellem dine hænder. Gør dette i en stor skål under rindende koldt vand, det sliber evt. urenheder og sand af skallerne. Kassér de muslinger, der evt. måtte være knuste, og er der nogle, der er åbne, bankes de mod bordkanten. Lukker de sig ikke i løbet af kort tid, kasseres de også.
Varm en gryde op ved høj varme. Når den er rygende varm steges muslingerne i 1 tsk. olie pr. person med låg på i ca. 2 minutter. Rør undervejs et par gange. Tilsæt grøntsagerne (på nær basilikum), og lad dem stege med under omrøring i ca. 3 min. Tilsæt citronsaft, basilikum, hoisinsaucen og fiskesaucen. Rør rundt i 30 sek. og servér.
Fordel risene i skåle, og anret muslingeretten henover.
Thaibasilikum ligner lidt almindelig basilikum i udseende og til dels smag, men den er noget mere spids i bladene. Den smager let sødligt, er krydret med noter af peber. Thaibasilikum er fantastisk smagsgiver i det asiatiske køkken og er nærmest uundværlig i fx thailandske retter med kokosmælk.
Kundekommentarer ()