
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skyl risene grundigt i rigeligt koldt vand således: Hæld dem i en gryde, og rør rundt med en ske eller med hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Gentag, indtil vandet er klart.
Hæld risen i en kasserolle og fyld op med vand, så det dækker ca. 3 cm over risen. Tilsæt lidt salt og kog risen i ca. 20 min og lad det hvile 5 min efterfølgende.
Sæt en gryde med 1 dl. vand pr. person over at simre. Tilsæt bouillonen.
Kom kødet i en skål, tilsæt 1/4 tsk. fint salt pr. person, og rør det godt sammen.
Tilsæt ægget og 1/2 spsk. hvedemel pr. person til kødet, og rør det godt sammen.
Riv løget på den grove side af et rivejern og kom halvdelen i farsen.
Form 4 kødboller pr. person, og lad dem simre i bouillonen i ca. 10 min.
Riv guleroden og halvdelen af æblet på den grove side af rivejernet og kom i en stor gryde sammen med resten af løget.
Tilsæt 1/2 spsk. olie pr. person og karrypulveret og varm op ved middelhøj varme.
Steg grøntsagerne i ca. 5 min ved jævnlig omrøring, indtil de er møre.
Hæld bouillonen fra kødbollerne i gryden. Bring sovsen i kog, og lad den simre, til den begynder at tykne.
Blend sovsen, smag til med salt og peber, og kom kødbollerne i.
Pil bladene fra stokken på salaten og skær resten af æblet i mundrette stykker.
Vend salaten med balsamico, salt og peber.
Fordel risene i skåle og anret karrysovsen og salaten til.
Madras karry indeholder: 30% gurkemeje , 20% spidskommen, 15% sennepskorn, 15% korianderfrø, 5% sort peber, 5% karryblade, 5 % Chili 5% ingefær
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften