0

Brændende kærlighed med bacon stegt kuller dertil rødbedesalat med æbler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Klassikere med et twist

Fremgangsmåde

  1. Skræl, vask og del kartoflerne. Kog dem møre i rigeligt vand tilsat godt med salt. 
  2. Så snart kartoflerne er helt møre, hældes vandet fra. Damp dem tørre på blusset. 
  3. Mos kartoflerne igennem en purépresse, eller mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris. I en anden gryde bringes mælk og smør (0,5 dl mælk og 25 g smør pr. person) til kogepunktet, og det tilsættes kartoflerne under heftig piskning. Smag til med salt og peber.
  4. Skræl og riv rødbeder og vend samen med må tern af æblet. 
  5. Del fisken i mindre stykker (2-3 pr. person) og salt dem på begge sider. Lad dem salte i 5-10 minutter
  6. Pil imens løg
  7. Steg bacon på en pande i lidt smør til det er næsten helt sprødt - tilsæt nu fintskåret løg og lad det riste med til de er semibløde. Krydder med salt og sort peber.
  8. Vend fisken i lidt mel eller rugmel, og steg stykkerne i halvt smør, halvt neutral olie i 2-5 minutter på hver side, afhængig af størrelse.
Anretning

Som vist med en skål gulerodssalat på siden.

Fif: Brug ikke en elpisker eller foodprocessor, når du laver kartoffelmos. Det sprænger cellerne i kartoflerne, så de frigiver stivelse, og derved ender du med det vi kokke kalder en ’lang’ mos som er noget der minder om tyk tapetklister. Mos kartofler med en purépresse eller brug et almindeligt piskeris.

 

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK