
Skrub kartoflerne og skær dem i ½ cm tykke skiver på langs. Snit fennikel (kan udelades) og løg i tynde både. Varm lidt olie op i en sautépande og rist kartoflerne gyldne deri. Tag kartoflerne op af panden og gentag med fennikel og løg, men lad dem blive i panden. Kom fond og timian (frisk timian kan erstattes af 0,5 tsk. tørret timian) ved og lad det simre 4-5 min. Kom kartoflerne ved, læg låg på og lad det simre yderligere 10 minutters tid til kartoflerne er møre. Tag låget af, vend olivenerne i og kog væden ind omkring grøntsagerne. Smag til med salt og peber og server straks til fisk, kød eller fjerkræ.
Skagenfoods udvalgte sorte oliven er Leccino oliven som gror på den solbeskinnede Rocca Messina ca. 40 kilometer øst for Rom. Denne familiegård er som en af de meget få certificeret til at have Oliventræerne certificerede som Økologiske. Olivene plukkes i oktober, november og december hvorefter de bringes i saltlage for at fjerne den bitre smag som er i alle oliven. Herefter udvandes de med frisk vand for at nedbringe saltindholdet i frugten. Super godt til salater, pizza, fisk og kød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften