0
Braisseret svin i tortillas med tomatsalsa, bagt aubergine og cheddar

Braisseret svin i tortillas med tomatsalsa, bagt aubergine og cheddar

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Slankemad
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
aubergine
1 min.
Aubergine

Forvarm ovnen til 225 grader.

Skyl auberginen, og prik huller i den med en gaffel. Læg den på et ildfast fad, og bag den hel i ca. 20 min., indtil den er blevet helt blød.

Før servering skæres auberginen i lange skiver, anrettes på et fad og krydres med salt og peber.

rødløgtomaterkoriander
5 min.
Salsa

Pil rødløget, hak det fint, og overfør det til en stor skål. Hæld 1 spsk. eddike pr. person henover, og rør det sammen.

Skyl tomater og koriander, afdryp dem for vand, og hak dem fint. Kom begge dele i skålen til rødløget, vend godt rundt, og smag til med salt og peber.

Sous vide, mør grisenakke
15 min.
Kød

Skær kødet i mundrette stykker, og kom det på en kold pande.

Varm panden op til høj varme og steg kødet, indtil det får godt med farve og bliver gennemvarmt. 

Hæld væden fra kødposen i panden, rør godt rundt og smag til med salt og peber.

Majstortillas – Tlayuda - Nixtamal
25 min.
Tortillas

Bag tortillas i ovnen som angivet på pakken.

farmhouse cheddar
30 min.
Anretning

Anret kød, aubergine og salsa i tortillaerne, og riv osten henover.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Farmhouse cheddar er fremstillet af økologisk komælk fra Summeset i England. Osten fremstilles på samme gård, som køerne malkes, hvilket kaldes Single Farmhouse cheese. Når ostemassen er klar presses det i karet, og henlægger til efter syrning indtil den er klar til opskæring i små stykker, der saltes og presses ved meget højt tryk, hvorefter den lagres. En fantastisk autentisk ost der er milevidt fra de mange standardvarer du finder på cheddar-hylderne i dagligvarehandlen! 

Næringsindhold pr. person:

Energi:
516 kcal
Fedt:
25,9 g
heraf mættede fedtsyrer:
2,4 g
Kulhydrat:
40,2 g
heraf sukkerarter:
9,8 g
Kostfibre:
7,1 g
Protein:
29,2 g

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?