
Du kan selv bestemme, om du vil have en klassisk burger med salat, tomat og løg, og så kan du nyde peberfrugt som snack, og springe tomatrelish over.
Selv er jeg fan af den syrlige søde relish og en skive blød bagt aubergine i min burger, så den snasker endnu mere.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
Skær kartoflerne i slanke både, og bred dem ud på bagepapir på en bageplade. Dryp dem med olivenolie, og krydr med salt.
Sæt dem straks i ovnen, og bag dem i ca. 30 min., til de er møre og gyldne.
Skær auberginen i skiver, og læg også dem på en bageplade på bagepapir. Dryp gavmildt med olivenolie, og krydr med salt. Bag dem i ca. 20-25 min., eller til de er gyldne og møre.
Hak hvidløg og chili (kassér evt. frø og frøvægge, hvis din relish ikke skal være for stærk).
Sautér begge dele i lidt olie i en kasserolle i ca. 1-2 min., det skal ikke tage farve.
Skær tomaterne i små tern, og kom dem med i kasserollen sammen med ca. 1/4 dl eddike og 1/4 dl sukker pr. pers. Lad det simre i 2-3 min., og smag til med mere eddike eller sukker, hvis behov. Sæt relishen på køl indtil brug.
Form 1 flad bøf pr. pers., og steg dem gyldne og akkurat gennemstegte i olie på en varm pande. Krydr dem med salt og peber.
Skær peberfrugten i strimler, snit salaten, og skær løget i tynde skiver.
Anret det hele på et fad, og dryp med olivenolie og eddike. Tag evt. lidt fra til din burger.
Lun bollerne i den varme ovn.
Flæk de lune boller, smør dem med mayonnaise, og fyld dem med bøf, aubergine og tomatrelish samt evt. med lidt af salaten.
Servér straks med ovnkartofler, salat og evt. ketchup, hvis du har lyst.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften