0
Burrito med krydret oksekød og chili/tomatsovs

Burrito med krydret oksekød og chili/tomatsovs

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Slankemad
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Næringsfordeling pr. person

Energi: 579 kcal

Fedt: 21,8g

Kulhydrat: 48,2g

Protein: 42,3g

Kostfibre: 9,9g

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
Majs tortillas – Tlayuda
1 min.
Tortillas

Forvarm en ovn på 180 grader. Hvis der laves mad til færre end 3 personer, kan man med fordel varme pandekagerne på en pande.

små tomater på stilk, f.eks cherry, blomme eller cocktailsquashrød chililøgoliesalt
2 min.
Sovsen

Pil løget og hak det groft. Skyl squashen, tomaterne og chilien grundigt. Skær squashen i 1x1 cm tern og hak chilien groft (Kernerne kan kasseres, hvis der ønskes en mindre stærk sovs).  Varm en pande op ved middel varme og tilsæt 1 tsk. olie pr. person. Steg 2/3 af løget, halvdelen af squashen og chilien under omrøring i ca. 3 min og tilsæt tomaterne. Lad sovsen simre i ca. 5 min og smag til med salt.

olieeddikesalt
15 min.
Salaten

Bland de resterende løg og squash og vend dem med 1 tsk. olivenolie, 1 tsk. eddike og krydr med salt.

hakket oksekød 3-6%kofta  kebabmix
20 min.
Kødet

Varm en pande op ved høj varme. Når panden er rygende varm, steges kødet i 1 tsk. olie pr. person. Sørg for ikke at røre for meget rundt, så kødet kan brune og ikke koge. Lad kødet stege i ca. 3 min og tilsæt krydderiblanding og smag til med salt.

Majs tortillas – Tlayuda
25 min.
Tortillas

Dup pandekagerne med lidt vand og bag dem på en bradepande, der er dækket med bagepapir, i ca. 30 sek. Pandekagerne kan med fordel opbevares i et tillukket viskestykke ved servering, så de ikke bliver kolde.

farmhouse cheddar
30 min.
Anretning

Anret kødet i bunden og dæk med chilisovsen, den friske squashsalat og top med revet cheddarost. Fold burittoen, som du foretrækker.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Kofta kebab krydderi indeholder:

Spidskommen 30%, Korianderfrø 20%, allehånde 10%, kanel 10%, sort peber 10%, Cayenne 5%, ingefær 5%, tørret hvidløg 5% og tørret persille 5%

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?