
Rist baconen sprød på en tør pande og dryp af på køkkenrulle - gem pande og fedt! Rens porrerne godt, snit dem i skiver og sauter dem møre i baconfedt og olie. Kom porrerne op i en skål og lad det køle lidt af. Rør bacon og hvidløgsost i og smag til med salt og peber. Rul butterdejen lidt ud, så den danner et kvadrat på ca. 30 x 30 cm. Del dejen i 4 lige store firkanter og fordel fyldet på midten. Fold det ene hjørne diagonalt over til det modsatte, pensl kanterne med lidt sammenpisket æg og tryk dem godt sammen. Tryk forsigtigt på fyldet, så det fordeles jævnt inde i pakken og læg pakkerne på bagepapir. Pensl overfladerne med æg og bag ved 175 grader i ca. 20 min. til butterdejen er gylden og sprød. Server fx som frokostret med en stor skål salat og en god krydderurtedressing til.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften