
Culotte: Krydr culotten med salt og peber og brun den hurtigt i lidt olie – start med fedtsiden. Riv citronskallen ned i en skål, pres saften henover og tilsæt timianblade, 2 spsk. olie, salt og peber. Gnid culotten godt ind i blandingen, læg stegen i et ovnfast fad og hæld den overskydende citronolie over. Stik et stegetermometer i culotten, sæt fadet midt i en kold ovn og skru op på 160 grader. Steg culotten ca. 1 time eller til centrumtemperaturen er 65 grader. Lad den hvile tildækket under stanniol og håndklæde 20-30 min. inden den skæres i tynde skiver. Skru ovnen op til 210 grader, så snart stegen tages ud, så ovnen bliver klar til gulerødderne.
Salat: Skrub gulerødderne og snit dem i 3 mm tykke skiver med et skråt snit. Hak hvidløgene fint og vend dem med gulerødder, mandelflager, 3 spsk. olie, salt og peber. Bred dem ud på en bageplade i ét lag og bag dem ved 210 grader i ca. 20 min. til gulerødderne er møre og let gyldne. Pisk imens en dressing af 3 spsk. olie, honning, æbleeddike, salt og peber og skyl rucolaen. Vend de varme gulerødder og mandler med dressing og tranebær og lad det hvile 2 min. Vend rucolaen i, anret straks og læg små klumper af gorgonzola ovenpå. Server straks herefter.
Server sammen med små bagte kartofler (de kan langtidsbages sammen med culotten), en klassisk tzatziki og godt groft brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften