
Andelår: Læg dem i et ovnfast fad sammen med fedtet, der er i pakken. Dæk med stanniol og sæt fadet nederst i en 175 grader varm ovn i 10 min. Skru op til 225 grader og start ovngrillen. Fjern stanniolen når grillen er godt varm, flyt fadet op i toppen af ovnen og giv lårene 3-5 min. til de har taget lidt farve – hold øje med dem!
Chutney: Skræl æblerne, fjern stilk og kernehus og skær æblekødet i grove tern. Kom dem i en lille gryde sammen med farin, 1 fed fintsnittet hvidløg, ingefær, rosiner og vineddike og kog det langsomt op. Læg låg på og lad det simre i 10 min. - der skal kun røres hvis nødvendigt. Smag til med salt og peber og lad chutneyen køle af til den er håndvarm.
Kartofler: Kog kartoflerne med skræl og pil dem. Blend krydderurter (fx persille, dild, basilikum og purløg) sammen med olivenolie til en jævn masse og krydr med salt og peber. Vend kartoflerne med olien og hold dem lune indtil servering.
Server sammen med en sprød grøn salat.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften