
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Sæt en gryde med saltet vand over at koge.
Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem i ca. 15 min., til de er helt møre.
Hak løg og hvidløg groft, og steg dem i et godt skvæt olie på en varm pande med høje kanter i ca. 5 min. under omrøring, indtil de er blevet gyldne og møre.
Tilsæt linser og krydderiblanding, og steg i yderligere 1 min. under omrøring.
Hæld tomatpassata i, og lad det simre i ca. 10 min.
Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.
Dræn vandet fra kartoflerne (men gem det), og mos kartoflerne med et piskeris.
Tilsæt fløde, indtil mosen har en cremet, fluffy konsistens (undgå at piske mosen). Smag til med salt.
Kom linserne i et ildfast fad.
Vend kartoffelmosen med æggeblommen, og spred den udover linserne i et jævnt lag. Træk evt. streger i mosen med en gaffel.
Bag retten i ca. 30 min., indtil mosen har fået godt med farve.
Servér retten direkte fra ovnen.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften