
Skær baconen i 1 cm brede stykker på tværs af skiverne, rist dem gyldne og sprøde på en tør pande og dryp af på køkkenrulle.
Skræl eller skrub rodfrugterne, rens løg/porrer og pil hvidløgene. Snit det hele i fine tynde skiver og vend dem sammen med bacon, plukkede timianblade, salt og peber. Kom det i et ildfast fad, hæld fond og fløde ved og sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 30 min. - vend i dem et par gange undervejs.
Riv imens brødskiverne groft på et rivejern og bland med havregryn, grofthakkede nødder, smeltet smør, revet ost, lidt salt og peber sammen. Drys blandingen over grøntsagerne og bag yderligere 15-20 min. til grøntsagerne er møre, væden kogt ind og toppingen gylden og sprød.
Klaret smør: Klar smørret ved at varme det langsomt op, uden at det koger i en lille kasserolle. Når det er smeltet, trækkes det til side og får lov at stå lunt 5-10 minutter så valle og urenheder kan bundfælde sig. Hæld nu den klarede smør (der ligger i toppen) over i en ny skål og kasser vallen (det hvide bundfald).
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften