Trim spidskål og asparges for grove ender, stok og yderblade og pil løget. Del spidskålen i 8 både, skær aspargeserne i 2 cm lange stykker med et meget skråt snit og skær løget i både. Kog 3 dl vand, 2 spsk. smør og ¾ tsk. salt op i en sauterpande med låg. Kom kålen ved og damp den 2 min. Vend asparges og løg i og lad det simre 3-4 min. til grøntsagerne lige er møre med bid. Hæld væden fra, lad grøntsagerne dampe tørre og rør 1 spsk. smør og citronskal i. Vend til sidst rygeosten i, smag til med salt og friskkværnet peber og anret. Drys gerne med masser af fintsnittet dild og server straks til fisk, kød eller fjerkræ.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kundekommentarer ()