Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Forvarm ovnen ved 225 grader varmluft, og dæk en bageplade med bagepapir.
Skær gulerødder og løg i mundrette stykker, spred dem ud på bagepladen, vend dem i 1/2 spsk. olie pr. pers., og krydr dem med salt og peber.
Bag dem i ca. 15 min., indtil de har fået en mørk farve, og er bløde ind til midten. Rør lidt i grøntsagerne undervejs for en jævn stegning.
Skyl bulguren under koldt vand i en sigte.
Kom den skyllede bulgur i en gryde, tilsæt vand, så det godt og vel dækker, og kog i ca. 8-10 min. under låg ved middel varme, indtil al vandet er fordampet.
Sluk for varmen, og lad bulguren hvile under låg i 5 min. Rør godt rundt i bulguren, så kornene adskilles.
Hæld yoghurt i en skål, og krydr med salt og peber.
Hak bladselleri og æble fint og persille groft.
Hæld vand i en pande, indtil det dækker bunden, krydr med salt, og få vandet op at simre.
Skær fisken i portionsstørrelser, overfør til panden, og kom låg på. Lad fisken simre i 3-4 min., indtil den begynder at flage.
Kom bulguren i en stor skål sammen med de bagte og hakkede grøntsager og persillen, og vend med olivenolie, salt og peber.
Servér den dampede fisk med bulgur og yoghurt.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()