Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skær tynde skiver af halvdelen af agurken, gerne på et mandolinjern. Kom agurkeskiverne i en sigte, drys dem med lidt fint salt, og vend rundt. Lad dem stå og salte og dryppe af i mindst 10 min.
Kog laurbærblade & sort peber op med ca. 1/4 dl lys eddike pr. pers. og samme mængde vand og sukker. Lad lagen køle lidt ned, kom agurkerne deri, og lad dem trække, til maden er klar.
Skræl kartoflerne, og kog dem møre i saltet vand. Damp dem tørre, og vend dem med en klat smør og lidt god salt. Gem lidt kartoffelvand til senere.
Pil løgene, del dem i halve, og snit dem, så fint du kan.
Sæt en stor pande over på 80% varme, og kom en generøs klump smør og lidt olivenolie på.
Steg de snittede løg, således at de både får lidt stegeskorpe og bliver bløde. Skru ned på svag varme, og lad løgene simre i 10-15 min. - MINDST!
Smag til med salt, peber og gerne lidt worcestershire sauce (engelsk sovs), hvis du har en flaske stående på hylden.
Fif: Det er en god idé at tilsætte en lille smule natron til de bløde løg ca. halvvejs i processen (1/2 tsk pr. kg løg), fordi det hjælper med at fremskynde Maillard-reaktionen, som er afgørende for at opnå den dybe smag og gyldne farve, vi forbinder med brunede og bløde løg.
Natron sænker løgenes naturlige syreindhold, og skaber et mere basisk miljø, hvilket gør det lettere for reaktionen at finde sted. Dette resulterer i hurtigere karamellisering og en rigere smag, samtidig med at løgene bliver dejligt bløde.
Form kødet til hakkebøffer, og krydr dem på begge sider med masser af knust sort peber og salt.
Kom lidt neutral olie på en varm pande (gerne en støbejernspande), og steg bøfferne. Lad dem få en god karamellisering, før du vender dem, og steger dem på den anden side. Skru ned for varmen, tilsæt en klat smør eller 2 til panden, og lad det bruse op. Vend bøfferne et par gange i smørret.
Tag bøfferne af panden, når de er netop er gennemstegte.
Kom en smule balsamico eller anden eddike på panden, og lad den koge helt ind. Kom 2-3 spsk. kartoffelvand på og 1/3 af de bløde løg (gem resten til anretning).
Tilsæt sovs, fløde og bøffer, og lad det hele simre ved lav varme et par minutter. Bliver sovsen for tyk, kan du justere med lidt kartoffelvand. Justér evt. farven med lidt kulør.
Som vist på billedet.
Kundekommentarer ()