Rødbedeglace: Soigner skalotteløget og skyl 100 g rødbeder og guleroden. Skræl rødbeder og gulerod, skær begge dele i tern og svits dem i lidt olie i en gryde. Tilsæt hvidvinen og lad det hele koge til den næsten er kogt væk. Tilsæt hønsefonden og lad det småsimre i ca. 15 min. Sigt grøntsagerne fra, hæld lagen i en lille kasserolle og lad den koge til den får en sirupsagtig konsistens. Smag til med en smørklat, salt og peber.
Glaserede rødbeder: Skyl og skræl de sidste rødbeder. Halver rødbederne på langs, hvis de er store. Skær dem i skiver på ½ cm og kog dem til de er knapt møre. Damp dem tørre og svits dem derefter på en pande i lidt olie i ca. 3 min. Tilsæt rødvinseddiken og lad den koge ind til den næsten er forsvundet. Drys ca. 2 tsk. sukker på rødbederne og vend dem rundt til sukkeret karamelliserer. Krydr med salt og peber og lidt hakket krondild (spidskommen kan også bruges).
Fisk: Skær mørksejen i portionsstykker og krydr dem med salt og peber. Steg stykkerne i lidt olie på en pande. Først ved stærk varme og derefter ved svag varme. Steges primært på den ene side, så der dannes en sprød skorpe. Steges i ca. 8 -10 min. (afhængig af tykkelsen).
Server sammen med små råstegte kartofler med skræl og en grøn salat.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften