Det der tager længst tid i denne opskrift, er kartoflerne, og at stege fisken.
Men orker du ikke en fisk med dej og friture, kan du sagtens bage den i ovnen i stedet.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 230 grader varmluft.
Skær kartoflerne i mundrette chunks, dryp dem med lidt olivenolie, og krydr med salt. Bag dem i den varme ovn i ca. 30 min., til de er gyldne og møre.
Pil hvidløg, og kom ærter og hvidløg i kogende saltet vand, der akkurat dækker. Kog under låg i 2 min., sigt vandet fra, og lad det køle lidt ned.
Blend det med en stavblender, smag til med salt, citronskal og citronsaft, og vend creme fraiche i. Smag til med salt og peber.
Del fisken i ca. 3-4 stk. pr. pers., drys med lidt salt, og sæt dem på køl indtil stegning.
Pisk 1,5 dl øl eller vand med 1,5 dl hvedemel og 1,5 tsk. bagepulver (lav dobbelt portion, hvis I er 3, 4 eller 5). Sæt dejen på køl indtil brug.
Pluk salaten.
Skær skrællen af glaskålen, og skær den i tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
Pluk dild groft.
Anret salat, glaskål og dild på et fad, dryp med olie og eddike, og krydr med salt og peber inden servering.
Varm olie op i en gryde.
Vend fisk i dejen, og steg den gylden i den varme olie i ca. 3-4 min. Steg ad flere omgange, og afdryp fisken på en rist.
Vil du hellere bage den i ovnen, skal du skrue lidt ned for varmen, og bage den i 6-10 min., og her skal den ikke vendes i dej.
Du kan også vende den i mel, og stege den i olie og smør på en varm pande.
Servér fisk med ovnkartofler, ærtemos og salat.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()