Denne ret er super nem, og hurtig at lave.
Det, der tager længst tid, er kartoflerne i ovnen. Men de passer heldigvis sig selv det meste af tiden.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 250 grader, gerne varmluft.
Skrub kartoflerne, skær dem i slanke både, og dup dem tørre.
Bred kartoflerne ud på bagepapir på en bageplade, dryp dem med olivenolie, og krydr med salt. Bag dem i den varme ovn i ca. 25-30 min., eller til de er møre og gyldne. Vend gerne rundt i dem undervejs.
Kom ærter og pillede hvidløgsfed i en gryde med kogende, saltet vand, og kog dem op i et minut. Afdryp dem grundigt, og lad dem køle lidt af.
Blend begge dele med en stavblender sammen med lidt af yoghurten. Krydr med salt og citronsaft, og vend det sidste yoghurt i. Smag til igen med salt, citronsaft og evt. en smule olivenolie. Gem et par citronbåde til anretning.
Snit fennikel i både, pluk salaten, og anret begge dele på et fad.
Pluk mynten groft over salaten, og dryp med olivenolie og eddike. Krydr med salt og peber lige inden servering.
Del fisken i grove stykker, så der er 2-3 stk. pr. pers.
Vend dem enten direkte i rasp, og tryk dem godt rundt i det, eller vend dem i lidt pisket æg eller mælk, hvis du har, inden raspen. Steg fisken gylden, og akkurat gennemstegt, i rigelig olie på en varm pande. Krydr med salt.
Servér fisk med ærtemash, salat og kartofler. Giv lidt citronbåde til, hvis du har mere citron tilbage.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()