Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
TIP: Hvis ikke alle er vilde med kapers, kan du servere dem ved siden af til dem der har lyst.
Tænd ovnen på 220 grader, gerne varmluft.
1. Skær kartoflerne i slanke både. Bred dem ud på bagepapir på en bageplade og dryp dem med lidt olivenolie og krydr dem med salt. Bag dem i den varme ovn i 25-30 minutter, til de er gyldne og møre.
2. Afdryp kapers og rør cremefraiche med kapers, salt og peber pg evt. en anelse ketchup. Smag til med en smule citronsaft.
3. Skær resten af citronen i både.
4.Snit salaten. Skær løg og tomater i skiver.
5. Del fisken i flotte stykker: 1-2 stykker pr. person. Tryk fisken godt ned i raspen (eller vend den i mel,. pisket æg og rasp). Steg den gylden og akkurat gennemstegt i rigeligt olie på en varm pande. Ca. 3 minutter på hver side. Krydr den med salt.
6. Lun bollerne i den varme ovn. Flæk dem og smør dem med dressing. Fyld dem med salat, fisk, tomat og løg og servér straks med ovnkartofler og evt. ekstra dressing og ketchup på siden. Giv citronbåde til.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Panko er en rasp lavet på en speciel type japansk hvidt brød uden skorper. Panko laves nemlig oprindeligt af brød bagt ved at føre elektrisk strøm gennem dejen, hvilket giver brød uden skorper. Panko er velegnet til at give en skøn, sprød panering da panko har lidt større og mere ukurante krummer end almindelig rasp. Det giver raspen en luftig og ultra-sprød konsistens. Panko er yderst velegnet til friturestegning.
Bonus-info: Navnet panko stammer oprindeligt fra Portugal, hvor japanerne i sin tid lærte at bage brød af portugiserne. Pan stammer fra det portugisiske ord Pão = brød og det japanske ko betyder mel.
Kommentarer og forslag til opskriften