Du kan sagtens hakke fisken fint med en kniv, hvis du ikke har en foodprocessor. Det funker også helt ok !
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skyl kartoflerne, og halvér dem, hvis de er meget store.
Kog dem under låg i saltet vand, der dækker, i ca. 20 min., til de er møre.
Hak fisk og dild i en foodprocessor (eller hak det fint med en kniv). Tilsæt salt og peber, og kør/rør farsen "sej". Tilsæt så en smule fløde og æg, og saml farsen med mel.
Form farsen til fiskefrikadeller med en våd ske og hånden, og steg dem gyldne og gennemstegte i olie på en varm pande (smid evt. en smørklat ved) i ca. 7-9 min.
Snit kålen og hvidløg i tynde skiver, og sautér begge dele i olivenolie i en sauterpande i ca. 3-4 min. Tilsæt resten af fløden, og kog i 2-3 min. Kom ærter ved, og damp dem med i 1 min. Krydr med salt og peber.
Skær citronen i tykke skiver eller både.
Anret fiskefrikadeller med kogte kartofler, dampet kål, citron og remoulade, og nyd straks.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften