
Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.
TIP: jeg håndhakker gerne min fars. Jeg synes det er nemt og giver dejlige rustikke frikadeller. Men du kan hakke den i en foodprocessro hvis du vil. Orker du slet ikke hakke, kan du vende fisken i mel og stege den et par minutter på hver side i olie på en varm pande.
1. Sæt vand over til kartofler. Kom kartoflerne i kogende, saltet vand og kog dem møre under låg. Ca. 15-20 min. Afdryp dem inden brug.
2. Hak fisken; brug en stor kniv eller en foodprocessor. Rør den med salt og peber.
3. Pil løg og riv det i fiskefarsen. Tilsæt æg efter behov samt lidt fløde. Salm farsen med mel.
4. Form farsen til fiskefrikadeller med en våd ske og hånden. Steg dem i rigeligt olie pie n stor, varm pande. Ca. 10-12 min. i alt., eller til de er gennemtilberedte.
5. Rør en dressing af saft af 1 citron, 1-2 spsk. olivenolie og 1-2 tsk. sukker
6. Skrub gulerødderne og riv gulerødder og hvidkål groft. Skær æbler i tern og vend det hele med citrondressingen. Smag til.
7. Anret fiskefrikadeller med råkost, kartofler og remoulade og nyd straks.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften