0
Fladbrød med bagt kulmule og krydret baba ganoush

Fladbrød med bagt kulmule og krydret baba ganoush

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Slankemad
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Nærringsfordeling pr. person

Energi: 596 kcal

Fedt: 11,9g

Kulhydrat: 71,3g

Protein: 39,2g

Kostfibre: 18,5g

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
auberginebaba ganoush kryddericitron
1 min.
Baba Ganoush

Tænd ovnen på 220°C. Skyl auberginen og læg den i ovnen hel på en bradepande med bagepapir på. Lad den bage i ca. 25 min til den er helt blød og nærmest falder fra hinanden, når du tager fat i den. Tag den ud af ovnen og skru ovnen ned på 120°C til fisken.

Træk skindet af auberginen og hak kødet groft med en kniv. Hvis du ønsker en finere konsistens kan du med fordel bruge en stavblender. Kom kødet i en skål og bland med baba ganoush krydderiet. Smag til med salt, revet citronskal og citronsaft. Hvis du laver mad til færre end 3, skal du ikke bruge al citronen.

kulmulefilet med skindolie
3 min.
Fisken

Læg fisken i et ovnfast fad der passer til størrelsen på fisken, så den ligger tæt til kanten og uden mellemrum mellem stykkerne. Vend fisken i 1 tsk. olie pr. person og krydr med salt på begge sider. Læg den til side indtil auberginen er bagt færdig.

Fisken bages i ovnen med skindsiden opad i ca. 10 min. Tjek den hele tiden løbende. Når skindet kan hives af fisken, er den færdig.

røde kidneybønnerrødløgkorianderLys eddike
8 min.
Syltede rødløg

Opløs ½ tsk salt i 1 spsk eddike pr. person.

Pil løg, halvér det og skær det så tyndt som muligt.

Skyl korianderen grundigt og dryp det godt af. Hak stilkene fint og gem bladene til anretning.

Vend løg, bønner, der er drænet for vand og korianderstilke til eddikeblandingen og smag til med evt. lidt ekstra salt eller eddike.

 

28 min.
Tortillas

Dup fladbrødene med lidt vand og bag dem på en bageplade med bagepapir i ovnen i 1 minut, lige før de skal serveres. Når de har bagt, kan de med fordel lægges i et klæde, der lukkes til, så de holder sig varme og bløde lidt længere.

30 min.
Anretning

Spred en god klat baba ganoush ud på fladbrødet med fisken fordelt godt og top med bønner og friske korianderblade. 

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kulmule

GASTRONOMISK

Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.

Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.

Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.

SUNDHED

Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.

Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?