0
Majstortillas med gris, saltet yoghurt, stegt pak choy og chili

Majstortillas med gris, saltet yoghurt, stegt pak choy og chili

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Slankemad
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
hvidløgingefærrød chili
1 min.
Riv hvidløg og ingefær

Riv hvidløget og ingefæren på den fine side af et rivejern. Hak chilien fint.

kotelet af gris
10 min.
Steg kødet

Varm en pande op ved middelhøj varme. 

Steg kødet i 1/2 tsk. olie pr. person i ca. 4 min. på hver side, indtil det har fået godt med farve og lige netop er gennemstegt. 

Lad det hvile indtil servering. Skær det i tynde skiver, og krydr godt med salt og peber.

græsk yoghurt 2 %
15 min.
Krydr yoghurten

Hæld yoghurten i en skål, og krydr den med halvdelen af hvidløget og ingefæren.

Smag til med salt og peber.

pak choygrønkål
20 min.
Steg grøntsagerne

Skær pak choy i mundrette stykker. Pluk kålen i mundrette stykker fra stilken. Hak chilipeber fint.

Sæt en pande over på høj varme. Når den er rygende varm, steges grøntsagerne i 1/2 spsk. olie pr. person i ca. 3 min., indtil de har fået godt med farve og er blevet møre. Man kan med fordel stege kålen over flere omgange, hvis man laver mad til flere. Vend grøntsagerne med chilien (pas på, den er stærk!) og resten af hvidløget og ingefæren lige før servering. Smag til med salt og peber.

Majstortillas - nixtamal
25 min.
Lun tortillas

Lun tortillas i ovnen eller på en tør pande. Opbevar dem efterfølgende i et klæde indtil servering.

30 min.
Anretning

Anret kødet på fladbrødene, og top med grøntsager og yoghurt.

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Næringsindhold pr. person:

Energi:
555 kcal
Fedt:
24,1 g
heraf mættede fedtsyrer:
7,7 g
Kulhydrat:
38 g
heraf sukkerarter:
4,8 g
Kostfibre:
5,7 g
Protein:
42,9 g

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?