0

Fladbrød med rosenkål, fennikel, Gruyere og tørsaltet bacon (6 pers.)

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Rør gær, sukker, 1 tsk. salt og 1 spsk. olie ud i det lunkne vand og tilsæt melet af flere omgange til dejen er blød, men fast. Ælt dejen rigtig godt igennem til den er smidig og stil den til hævning i en times tid. Trim imens alle grøntsagerne og snit dem i fine tynde skiver. Varm lidt olie op på en pande og rist løgene gyldne. Skru ned og lad dem karamellisere let, ca. 10 min. Kom dem i en skål og lad dem køle lidt af. Kom fennikel, rosenkål, Gruyere og 3 spsk. olie i skålen, krydr med salt og peber og vend det hele godt sammen. Slå dejen ned, del den i to og rul hver halvdel ud til ½ cm tynde rektangulære bunde – de må gerne være lidt rustikke i formen. Læg bundene på papirklædte bageplader, pensl med et tyndt lag olie og spred fyldet ud i et tyndt lag ovenpå. Læg baconskiverne ovenpå og riv lidt parmesan henover. Krydr med lidt ekstra peber og bag ved 225 grader i ca. 25 min. til bundene er gyldne og sprøde. Skær dem i stykker, dryp evt. med lidt chiliolie og server straks som appetizer eller som tilbehør til fx en pastaret.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.