
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 200 grader.
Skær sværene fri fra hinanden helt ned til kødet, men pas på, at du ikke skærer ned i selve kødet.
Drys stegen med generøse mængder salt, og gnid det ind i sværen, således at det meste kommer ned i rillerne imellem sværene.
Kom stegen i ovnen med sværsiden opad, og tilbered den ved 200 grader i ca. 35-45 min. Skru nu op på 225 grader, og giv stegen, indtil sværen er sprød.
OBS - Tiden afhænger meget af, om stegen er flad eller høj. Jeg anbefaler på det kraftigste, at du bruger et stegetermometer, og at du steger til 62-63 grader, inden stegen skal hvile. Fx ved 200 grader til 50 grader og derefter ved 225 grader til du rammer de 62-63 grader.
Tag stegen ud, og lad den hvile i MINDST 20 min., inden du skærer den ud.
Du skal IKKE dække den til med sølvpapir eller andet. Den skal blot stå lunt.
Fif: Hvis du gerne vil lave lidt SOVS til retten, kan du med fordel hælde lidt vand i bunden af stegen fra starten af (beregn 1,5 dl pr. pers. du laver mad til) gerne sammen med et par laurbærblade, et løg og en gulerod samt evt. en nellike eller 2, hvis du har det.
Rør mayonnaise og grov sennep sammen. Har du lidt alm. sennep eller dijonsennep, så kan du godt give den lidt af det også!
Fjern de yderste blade på kålet, og snit den så fint du kan (undgå at snitte stokken med).
Kom den snittede kål i en skål, og drys med lidt fint salt. Knug kålen grundigt sammen med salten med dine hænder, og lad den hvile i 5 min.
Kom ca. 1 spsk. god lys eddike (fx hvid balsamico) pr. pers. over kålen, massér det godt ind, og tilsæt de fintsnittede pærer.
Tilsæt coleslaw krydderi og 1/2 spsk. sukker eller honning pr. pers. og lidt god olivenolie.
Massér igen det hele sammen, og lad det stå og hvile, til den skal spises senere.
Lige før servering vendes det med halvdelen af dijonaisen.
Skræl eller skrub kartoflerne godt rene, skær dem i både eller stænger, dup dem tørre, og bland dem med olie og salt.
Kom kartoflerne i ovnen, og giv dem 20-25 min. ved 225 grader, eller indtil de er møre indeni, og sprøde udenpå.
Ryst eller vend dem et par gange undervejs.
Lun burgerbollerne i ovnen de sidste par minuttter.
Smør hver side af burgerbollerne med et tyndt lag Dijonaise.
Skær stegen i skiver, fordel den i burgerbollerne, top med lidt rødkålsslaw og bolletoppen.
Servér resten af rødkålsslawen og de sprøde kartofler på siden.
Coleslaw krydderi indeholder: Sellerirod, 50%, spidskommen 25%, havsalt 25%
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften