
Halver tomaterne, vend dem med lidt olie, presset hvidløg, oregano, salt og peber og læg dem i et lille fad. Bag dem ved 125 grader i ca. 30 min. til de er let gyldne og lad dem køle lidt af. Flæk agurken på langs, skrab den bløde kerne væk og snit kødet i mundrette bidder. Pisk 4 spsk. olivenolie, balsamico, sukker, salt og peber sammen til en dressing, smag til og vend agurkebidderne deri. Skyl salaten, dryp den godt af og riv den i mundrette stykker. Anret salaten på et fad og fordel de bagte tomater, marinerede agurker, feta og oliven ovenpå. Dryp med den resterende dressing fra agurkerne og server straks til alle typer af kød og fisk.
Skagenfoods udvalgte grønne oliven er Nocellara oliven som gror på den solbeskinnede Rocca Messina ca. 40 kilometer øst for Rom. Denne familiegård er som en af de meget få certificeret til at have Oliventræerne certificerede som Økologiske. Olivene plukkes i oktober, november og december hvorefter de bringes i saltlage for at fjerne den bitre smag som er i alle oliven. Herefter udvandes de med frisk vand for at nedbringe saltindholdet i frugten. Super godt til salater, pizza, fisk og kød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften