
Start dagen før! Dag 1: Skær bladene af rabarberstænglerne og kasser. Rens stænglerne og snit dem i ½ cm tykke skiver. Flæk vanillestangen og skrab kernerne ud. Vend rabarberne med 2½ dl sukker, vanillekorn og –stang og lad det trække på køl natten over. Dag 2: Hæld væden fra rabarberne op i en gryde, kog det stille og roligt ind til en sirup og lad det køle af. Kom 1 dl sukker på en pande sammen med 5 spsk. vand og lad det smelte. Kom mandlerne ved, rist dem under omrøring til de kandiserer og er gyldne og køl af på bagepapir. Skyl salaten, slyng den tør og bræk den i mundrette bidder. Snit løgtoppen fint og dryp gedeosten af (olien kan bruges til stegning, pastaretter mv.). Pisk 3 spsk. rabarbersirup med olie og eddike og smag til med salt og peber. Anret salaten på et fladt fad. Drys rabarber henover, læg klatter af gedeost ovenpå og dryp dressingen over. Top med lidt snittet løgtop og grofthakkede kandiserede mandler og server straks som frokostret eller som tilbehør til kalv, kylling eller lam. Den resterende rabarbersirup kan serveres som læskedrik med danskvand i, på pandekager, græsk yoghurt eller vanilleis etc.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften