0

Frisk pasta med bagt rødbede, hvidløg, timian og jomfruolivenolie (4 pers.)

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Skrub rødbederne, læg dem i et ildfast fad og hæld vand i, så det dækker bunden med 1 cm. Dæk godt til med stanniol og bag ved 225 grader i en times tid til rødbederne er møre. Tag det op af fadet og lad dem køle ned. Skrab rødbederne fri for skind og skær dem i fine juliennestrimler - gerne på et mandolinjern. Sæt vandet over til pastaen. Varm lidt olie op på en sauterpande ved høj varme og rist rødbederne 3-4 min. Skru lidt ned, kom timian og sauter videre til rødbederne karamelliserer let og er svundet ind til halv størrelse. Kog pastaen al dente efter anvisning på emballagen og dræn - gem 1½ dl af kogevandet! Skru igen rødbederne op på høj, kom finthakket hvidløg og balsamico ved og rist til eddiken er kogt ind om bederne. Vend pasta, kogevand, salt og peber i, sluk for varmen og vend forsigtigt rundt til retten er ensartet. Smag til, anret i vamre dybe tallerkner og dryp med jomfruolivenolie. Server straks fx med en sprød grøn salat med gedeost, æble, tørret frugt og honning samt godt italiensk brød til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.