I dag skal du have en god gammeldags råkostsalat.
Min familie elsker det, og det er en god måde, at få sine grøntsager på.
Lav evt. råkostsalaten først, og spis den imens I venter på maden, eller nyd den efter måltidet.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Hak løg og hvidløg, og sautér begge dele i rigeligt olivenolie i en dyb, varm pande. Det skal ikke tage farve.
Skyl og afdryp kapers, og hak dem evt. groft. Tilsæt dem til løgene, og varm kort. Kom de hakkede tomater på, og krydr med salt, peber og et nip sukker samt evt. lidt oregano, hvis du har.
Lad saucen simre i 10 min.
TIP: Gem evt. kapers til servering, hvis ikke alle kan lide dem.
Skrub eller skræl gulerødderne, og riv dem groft.
Pres saften af appelsinerne, og vend gulerod, appelsinsaft og rosiner sammen.
Lad salaten trække indtil servering.
Del fisken i portionsstykker, så der er 1-2 stk. pr. pers. Vend dem i mel, og steg dem gyldne og lækre i olivenolie og evt. smør på en varm pande i ca. 2-3 min. på hver side.
Kog pastaen i rigeligt, saltet vand i ca. 2-3 min., til den er al dente. Sigt vandet fra, men gem en del af kogevandet.
Vend forsigtigt pasta i tomatsaucen. Spæd med kogevand, og lad det simre sammen i 1-2 min. Smag til med salt og peber.
Skær citron i både, og løg i tynde skiver.
Anret pastaen i dybe tallerkener, og top med fisk og en smule rucola.
Anret resten af rucolaen med løg, olivenolie og balsamico ved siden af.
Servér fisk og pasta med citron til, og nyd råkostsalaten før eller efter.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Husk at salte vandet godt! En klog italiener lærte mig i sin tid, at vandet skal være salt som en tår af Middelhavet! Om du ønsker at komme lidt olie i vandet er til gengæld lidt af et individuelt spørgsmål! Jeg har ALTID gjort det! Hvorfor? Fordi nogen har sagt til mig, at man SKAL! Men det er vist i virkeligheden ikke så vigtigt :-)
Kommentarer og forslag til opskriften