0
Friteret mørksej med stegte pastinakker og kartofler med mezze, dertil syrlig rødkålssalat samt citron-mynte-yoghurt

Friteret mørksej med stegte pastinakker og kartofler med mezze, dertil syrlig rødkålssalat samt citron-mynte-yoghurt

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

pastinakkerbagekartofler
1 min.
Pastinak & Kartoffel:

Start med at tænde ovnen på 225 grader.

Skræl pastinakker og kartofler, og skær dem ud i rustikke stykker på ca. 2 x 2 cm. Kog dem op i rigeligt godt saltet vand, og lad dem koge i 7-8 min. Hæld vandet fra, og lad grøntsagerne dampe godt af. Vend dem sammen med god olivenolie. Krydr med salt og 1/3 af mezze-krydderierne, og læg dem – i ét lag - i et ovnfast fad med bagepapir i bunden. Sæt fadet i ovnen i ca. 25 min., til de er gyldne og lækre. Vend gerne rundt i grøntsagerne et par gange undervejs.

rødkålcitron
10 min.
Rødkålsalat:

Fjern de yderste blade på kålen, del den i kvarte, og fjern stokken. Snit kålen, så fint du kan, fx på et mandolinjern. Hæld citronsaft i, og vend rundt sammen med lidt salt og sukker og et generøst splash af din bedste olivenolie.

græsk yoghurt, 10%myntecitron
15 min.
Citron-mynte-yoghurt:

Pluk, skyl, og hak mynten (gem gerne lidt til pynt). Rør yoghurten med generøse mængder af din bedste olivenolie, lidt citronsaft og hakket mynte.

mørksejfilet uden skind
30 min.
Fisk:

Del fisken i mindre stykker, så der er 2-3 stk. pr. person. Krydr fiskestykkerne med lidt salt og peber, og vend dem i mel, dernæst i sammenpisket æg (har du ikke et æg, kan du vende i en melklister, pisket sammen af 1 del vand og 1 del hvedemel) og til sidst i raspen.  Steg stykkerne på en pande, eller fritér dem i rigeligt olie i en gryde ved ca. 180 grader (når det syder omkring en tændstik, er olien varm nok) til de er gyldne, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Drys med lidt salt.

40 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Smør citron-mynte-yoghurt fladt ud på en tallerken, og drys med lidt citronskal og det sidste mezze-krydderi.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Mezze-krydderi er en lækker blanding med toner fra Mellemøstens krydderier.

Ingredienser:

  • Koriander
  • Spidskommen
  • Sort peber
  • Havsalt
  • Sesamfrø
  • Cayenne
  • Kanel

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?