Jeg er absolut ellevild med friske vietnamesiske forårsruller eller rispapirruller som mange kalder dem, da de netop er lavet af rispapir. Man fylder rispapiret med lækre, sprøde, fintskårne grøntsager, masser af friske krydderurter, kød, kylling, fisk eller skaldyr samt gode cremer, dips eller dressinger. Ruller dem sammen som en forårsrulle, og serverer dem sammen med en eller flere lækre dips. I min familie synes mine børn, at det er en fest, hver gang vi skal have disse ruller. Vi plejer bare at sætte det hele på bordet i en masse små skåle og fade, og så er der ellers dømt rul-selv-ruller.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Kog risene efter anvisning på posen. Eller gør som jeg, og følg følgende vejledning:
Jeg har nu +25 års erfaring som kok, og bilder mig ind, at jeg ved et eller andet om mad og også om at koge ris ;-) Men for nylig fik jeg dette fif fra min gode ven "Skovridderen", der har boet en årrække i Nepal. Han sagde: Skyl risene hurtigt i koldt vand. Kog imens rigeligt vand op med lidt salt i. Kom de skyllede ris i, når vandet koger. Læg låg på! Sæt uret, tik, tak - efter 8 minutter hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække i 5-10 minutter! Voilà! Perfekte fluffy ris HVER GANG!
Jeg må indrømme, at jeg ikke har set mig tilbage siden, og koger nu ALTID mine basmati- eller jasminris efter denne metode! Tak Jesper!
Rør fishsauce og limesaft sammen med samme mængde sukker, som der er væske. Hak peanuts, og kom dem i.
Skær fisken ud i 6 mindre stykker pr. person. Vend fiskestykkerne med 1/3 af srirachasaucen, og lad dem trække i 5-10 min.
Skræl og skær gulerod i så fine strimler som muligt (her kan man med fordel anvende et mandolinjern).
Skær agurk i fin julienne - brug også her gerne et mandolinjern.
Skær den nederste 1/3 af korianderstilkene, og kasser disse.
Kom hver ting i individuelle skåle.
Vend fiskestykkerne i lidt maizena, kartoffelmel eller almindeligt mel.
Friter dem i en lille friture, eller steg dem i rigeligt olie på en pande, til de er sprøde og gyldne.
Kom den sprøde fisk på fedtsugende papir.
Drys med lidt fint salt.
Kom rispapir på en tallerken, og sæt en stor skål med lunt vand foran dig (den skal være stor nok til, at du kan dyppe rispapiret deri).
Kom den stegte fisk, gulerødder, agurk, krydderurter og resten af srirachasaucen i skåle.
Dyp nu ét stykke rispapir i det varme vand. Kom det på en tallerken, og fordel lidt fyld i midten. Top med lidt sriracha.
Læg fisk og fyld lige under midten af rispapiret, uden at det når helt ud til kanten. Fold nu siderne ca. 2 cm ind om fyldet, og fold så bunden ind over de overlappede sider. Nu skal der blot strammes op ved at rulle den resterende del stramt op. Lav alle de ruller du kan, og lige inden servering halverer du dem med en skarp kniv.
Server limebåde dertil samt kogte ris i små skåle. NB. Risene skal ikke fyldes i rispapiret.
Alternativt kan du stille det hele på bordet og lade familien lave "saml selv", det er rigtig hyggeligt og sjovt.
Dyp i peanutdip.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Se på illustrationen her hvor nemt det er at rulle en frisk vietnamesisk forårsrulle. Rispapiret dyppes først hurtigt i et fad med lunt vand.
Kommentarer og forslag til opskriften