På mine rejser i Nordthailand blev jeg forelsket i den aromatiske og dybt krydrede Gaeng Hung Lae – en langsomt simrende curry med indiske noter, der mødte thailandsk friskhed.
Her laver jeg en tilgængelig, men autentisk version, hvor den fede, møre grisenakke danner fundamentet, mens kokosmælk og Hung Lae-blanding løfter retten til et krydret, sødligt og umami-rigt niveau.
De bagte gulerødder og squash giver friskhed og struktur, mens risene binder retten sammen.
Det er en ret, der kræver tålmodighed – men belønner med smag i verdensklasse.
Ca. 45 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse: 10 min
Ris: 15 min
Curry: 35 min
Anretning: 1 min
Fremgangsmåde
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl gulerødder, courgetter, koriander og chili.
Vask hænder og redskaber efter håndtering af råt kød og jordede grøntsager.
Ris
Skyl risene grundigt, og kom dem i en gryde med rigeligt, kogende, letsaltet vand. Kog risene i 9-12 min. (afhængig af konsistensen du ønsker på risene), og hæld al overskydende vand fra.
Bagte grøntsager
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Skær gulerødderne og courgetterne i julienne.
Vend dem med lidt olie, salt, peber og en smule sukker.
Bag dem på en bageplade i den varme ovn i ca. 15 min., til de er gyldne og møre. Dryp evt. med en anelse lys eddike til sidst for syre.
Curry med gris
Skær koteletterne i tern (ca. 1x1 cm), og krydr med salt og peber.
Brun kødet godt af i olie og lidt smør i en bred gryde, så det får karamellisering. Tag det op.
Sautér finthakket hvidløg, revet ingefær og hakket chili i gryden, til det dufter.
Tilsæt Hung Lae-blandingen, og rist et minut.
Kom kødet tilbage i gryden, hæld kokosmælk på, og tilsæt en smule vand, så kødet er dækket 3/4.
Lad det simre under låg i ca. 30-35 min., til kødet er mørt. Smag til med salt, sukker og evt. en anelse eddike for syre, og vend de bagte grøntsager i.
Fordel ris i skåle.
Kom curry med gris og sauce ovenpå.
Drys med frisk koriander.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Servér evt. med limebåde og lidt frisk chili for mere bid.
Rester af curry smager endnu bedre dagen efter. Prøv den som fyld i en blød wrap eller med nudler i stedet for ris.
Gaeng Hung Lae krydderiblanding indeholder:
25% Korianderfrø, 25% Spidskommenfrø, 20% Stødt gurkemeje, 10% Stødt kanel, 10% Sort peber, 5% Stjerneanis, 5% Nelliker
Kommentarer og forslag til opskriften