På mine rejser i Nordthailand blev jeg forelsket i den aromatiske og dybt krydrede Gaeng Hung Lae – en langsomt simrende curry med indiske noter, der mødte thailandsk friskhed. Her laver jeg en tilgængelig, men autentisk version, hvor den fede, møre grisenakke danner fundamentet, mens kokosmælk og Hung Lae-blanding løfter retten til et krydret, sødligt og umami-rigt niveau. De bagte gulerødder og squash giver friskhed og struktur, mens risene binder retten sammen. Det er en ret, der kræver tålmodighed – men belønner med smag i verdensklasse.
Ca. 45 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse: 10 min
Ris: 15 min
Curry: 35 min
Anretning: 1 min
Fremgangsmåde
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl gulerødder, courgetter, koriander og chili.
Vask hænder og redskaber efter håndtering af råt kød og jordede grøntsager.
Ris
Kog risene i letsaltet vand efter anvisning på pakken.
Bagte grøntsager
Halvér gulerødderne på langs, og skær courgetterne i grove stykker.
Vend med lidt olie, salt, peber og en smule sukker.
Bag på en plade ved 200 grader varmluft i ca. 25 min., til de er gyldne og møre. Dryp evt. med en anelse lys eddike til sidst for syre.
Curry med gris
Skær grisenakken i grove tern (2-3 cm). Krydr med salt og peber.
Brun kødet godt af i olie og lidt smør i en bred gryde, så det får karamellisering. Tag det op.
Sautér finthakket hvidløg, revet ingefær og hakket chili i gryden, til det dufter.
Tilsæt Hung Lae-blandingen, og rist et minut.
Kom kødet tilbage i gryden, hæld kokosmælk på, og tilsæt en smule vand, så kødet er dækket 3/4.
Lad simre under låg i ca. 30-35 min., til kødet er mørt. Smag til med salt, sukker og evt. en anelse eddike for syre.
Fordel ris i skåle.
Kom curry med gris og sauce ovenpå.
Læg de bagte gulerødder og courgetter ved siden af.
Drys med frisk koriander.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Server evt. med ekstra limebåde og evt. lidt frisk chili for mere bid.
Rester af curry smager endnu bedre dagen efter – prøv den som fyld i en blød wrap eller med nudler i stedet for ris.
Gaeng Hung Lae krydderiblanding indeholder:
25% Korianderfrø, 25% Spidskommenfrø, 20% Stødt gurkemeje, 10% Stødt kanel, 10% Sort peber, 5% Stjerneanis, 5% Nelliker
Kommentarer og forslag til opskriften