0
Gong Bao Chicken med peanuts og jasminris
Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
25 minutter
Opskriftstype:
Kinesisk

Gong Bao (eller Kung Pao) Chicken er en kinesisk klassiker med oprindelse i Sichuan-provinsen – kendt for sin dybe smag, varme krydderier og karakteristiske brug af peanuts.

Retten er opkaldt efter en guvernør i Qing-dynastiet, Ding Baozhen, som elskede netop denne kombination af kylling, chili og peanuts.

I denne version får du den perfekte balance mellem det søde, salte, stærke og syrlige – serveret med dampende jasminris, der suger den aromatiske sauce.

En wokret med både historie og smæk på smagen – og en favorit, jeg vender tilbage til igen og igen.

ADVARSEL!

Gong Bao krydderi-blandingen er MEGET stærk, og indeholder langt flere hele chili og sechuan peberkorn end de fleste vil kunne kapere!

Prøv dig frem med 0,5-1 chili og 4-5 peberkorn pr. pers. først, og justér så - efter behag og hårdførhed. 

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
1 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Kogning af jasminris

  • Sæt vand over. Skyl risene grundigt.

  • Kom risene i en gryde med rigeligt, kogende, letsaltet vand, og kog i ca. 12 min.

  • Hæld overskydende vand fra.  

  • OBS: Vigtigt at overholde tiden, da risene ellers nemt kan klistre. 

Forberedelse af Gong Bao

Marinade og klargøring

  • Bland tamari soya sauce med samme mængde lys eddike og 1-2 tsk. kartoffelmel.

  • Skær kyllingebryst i tern (1 x 1 cm), og vend i marinaden.

Krydderier

  • Sortér chili fra Gong Bao-krydderiet.

  • Skær chili i mindre stykker, og fjern evt. kerner.

  • Knus sechuanpeber let i en morter.

OBS: Gong Bao-krydderiet er meget stærkt. Start med lidt chili og sechuanpeber, og justér efter smag.

Øvrige ingredienser

  • Hak peanuts groft.

  • Skær hvidløg i skiver.

  • Riv ingefær fint.

  • Rengør forårsløg, skær den hvide del i 1 cm-stykker, og snit den grønne del fint.

Tilberedning i wok

  • Opvarm en wok med neutral olie.

  • Tilsæt chili, og rist 1-2 min.

  • Tilsæt sechuanpeber, hvidløg og ingefær, og rist 1 min.

  • Tilsæt kylling og marinade, og steg 2-3 min.

  • Tilsæt hvide forårsløg og halvdelen af peanuts.

  • Smag til med salt og lidt sukker.

forårsløgpeanuts
25 min.
Anretning
  • Servér Gong Bao med de kogte jasminris ved siden af.

  • Drys med resten af de hakkede peanuts og de grønne forårsløgtoppe.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Gong Bao indeholder 50/50 af Sechuan peber og hele bird eye chili

Sechuan peber er ikke i familie med almindelig peber. Det passer godt til fjerkræ og kødretter, og er en af ​​de vigtigste ingredienser i kinesisk five spice. Sechuan peber har en unik aroma og smag, der ikke stærk eller skarp som sort eller hvid peber. I stedet har den toner af citrus og skaber en kortvarig prikkende følelsesløshed i munden. Sechuan peber blev engang brugt som en erstatning, da peber blev dyrt som guld. Sechuan peber blev tidligere betragtet som mad der var egnet til guder i Kina.

Bird's Eye chili er normalt omkring 2 cm lange og en af de stærkeste i capsicum familien.