
En gourmetsaltning er en hurtig saltning af kødet, bare 15-20 minutter inden stegning. Den lette saltning gør kødet saftigere og giver mere smag. Sauerkraut er mælkesyregæret kål – en kompliceret tilberedning, der tager lang tid. I lyn-udgaven er rå kål syrnet med vineddike. Det smager lige så godt, som det er hurtigt at lave.
Gourmetsaltet fasan: Hak fennikelfrøene fint på skærebrættet med en kniv. Bland dem med salt og sukker, og drys blandingen på begge sider af fasanbrysterne. Lad dem trække i 15-20 minutter på en tallerken på køkkenbordet. Lav sauerkrauten imens.
Dup fasanbrysterne tørre med køkkenrulle, og brun dem på begge sider i olie eller smør på panden. Skru ned for varmen, og steg brysterne i endnu 2 minutter på hver side.
Lyn-sauerkraut: Hak løget, og svits det sammen med bacon- tern i olien i en stor gryde. Skær kålen i ½ cm-tykke strimler, og svits den med løg og bacon i 3-4 minutter. Rør ofte, så kålen ikke bliver brun.
Hak enebær og kommen fint med en kniv. Hak også hvidløget fint. Bland enebær, kommen og hvidløg med kålen og tilsæt nelliker, laurbærblad, vineddike, 1 dl vand og salt og peber.
Læg låg på gryden, og lad kålen simre i 30 minutter. Rør af og til, og tilsæt eventuelt mere vand, hvis kålen koger tør. Smag kålen til, og tilsæt eventuelt mere salt, peber, krydderier, hvidløg, eddike, eller hvad der måtte mangle – det kan også være, den er helt perfekt med det samme.
Ærtepuré: Kom ærterne i en gryde, og dæk dem næsten med vand. Kog dem uden låg i 8 minutter. Hæld vandet fra, men gem det. Blend ærterne til en grov puré, og tilsæt eventuelt noget af kogevandet, til puréen har en god blød konsistens – den skal ud- gøre det cremede element til retten. Smag til med salt og peber.
Skær fasanbrysterne i tykke skiver, og servér skiverne med lyn- sauerkraut, kogte kartofler og ærtepuré.
VILDT af Christine Bille og Trine Krebs
85 opskrifter på lækre retter med vildt. Med stemningsfulde fotos og enkle opskrifter hives det at spise vildt ned på jorden - og så er det ikke så vigtigt om dyrene er nedlagt af dig selv eller købt i supermarkedet (eller hos Skagenfood).
Se flere opskrifter med vildt i bogen ”VILDT” som koster vejl. 299,95 kr. Den kan købes i boghandlere landet over - samt lige HER
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften