0

Gratin af Cavatappi-pasta med blomkål, skinke og revet ost – med sprød æble-gulerodssalat

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter

Jeg har altid haft en svaghed for ovnretter, hvor pasta får lov til at bage sig sammen med ost, grøntsager og et gyldent drys på toppen. I 80’erne og 90’erne var pastagratin et hit i mange danske hjem – og det er ikke uden grund. Det er nemt, billigt og utroligt populært hos både børn og voksne. Her har jeg lavet en version med blomkål og skinke, som er enkel og god – og en oplagt ret til hverdagens travle aftener.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
Estimeret tidsforbrug

Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:

  • Forberedelse og ostesauce: 10 min

  • Samling og bagning af gratin: 20–25 min

  • Anretning: 2–3 min

Lad os starte med

  • Find alle ingredienser og redskaber frem.

  • Skyl grøntsager og krydderurter.

  • Vask hænder og redskaber efter håndtering af kød og jordede grøntsager.

Kog pasta og blomkål

  • Kog pastaen i rigeligt, saltet vand, efter anvissning på pakken, til den er al dente.

  • Del imens blomkål i små buketter

  • Tilsæt blomkålen til pastagryden de sidste 2 minutter af kogetiden.

  • Hæld det hele i en sigte, og lad det dryppe godt af. Vend med lidt smør.

 

Lav ostesauce

  • Smelt 15 g smør i en gryde, og rør 1/2 spsk. hvedemel (pr person du laver mad til)

  • Pisk langsomt mælk i, og lad det koge igennem et par minutter, til det tykner.

  • Tilsæt halvdelen af den revne ost. Smag til med salt, peber og evt. lidt revet muskatnød.

Samling og gratinering

  • Vend pasta, blomkål og skinke sammen i et smurt ovnfast fad.

  • Hæld ostesaucen over, og drys med resten af den revne ost og lidt rasp.

  • Bag i ovnen ved 200 grader (varmluft) i ca. 25 minutter, til gratinen er gylden og boblende.

Lav æble-gulerodssalat

  • Riv gulerødder og æble groft (med skræl).

  • Vend med eddike, olie og honning.

  • Smag til med salt og peber. Lad gerne trække lidt.

35 min.
Anretning

Server direkte fra fadet – med en hurtig salat af revne gulerødder og æble.

Kommentarer og forslag til opskriften