
Dip: Rens krydderurterne, fjern de groveste stilke og hak resten fint. Rør cremefraiche, mayonnaise, presset hvidløg, salt og peber sammen og vend krydderurterne i. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Kartoffelsalat: Skrub kartoflerne og kog dem møre i letsaltet vand. Snit sukkerærterne i skrå stykker og kom dem ned til kartoflerne 1 min. før endt kogetid. Snit imens rødløget i tynde halve skiver og bland dem med grov sennep, dijonsennep, 5 spsk. olie, 4 spsk. citronsaft, salt og peber. Hæld vandet fra kartofler og ærter, kom dem i en skål og vend salaten godt sammen. Smag til og server umiddelbart herefter.
Kød: Pensl kødet med et tyndt lag olie og læg dem på grillen over medium varme. Grill dem 3-5 min. på hver side (afhængig af tykkelse) til kødet kun giver en smule efter ved tryk. Krydr med salt og peber og lad dem hvile tildækket 3 min. inden de skæres i tynde skiver.
Server med en sprød grøn salat og godt groft brød til.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
Kommentarer og forslag til opskriften