
Chutney: Trim rabarberne og snit dem i tynde skiver. Skræl æblet og skær frugtkødet i små fine tern. Hak skalotteløget fint og riv også ingefæren fint. Kom rabarber, æbletern, løg, ingefær og tranebær i en kasserolle sammen med 3 spsk. honning, balsamico, chiliflager og ½ dl vand. Kog det hurtigt op under omrøring, skru ned og lad det simre sagte uden låg til det er kogt ind til en lækker chutney (15-20 min.). Smag til og server chutneyen lun eller kold.
Kartofler: Skrub kartoflerne godt og kog dem lige netop møre i velsaltet vand. Marinade: Hak imens rødløg og dild fint og rør det sammen med de 2 slags sennep, 1 spsk. honning, 2 spsk. æbleeddike og 2-3 spsk. olie i en stor skål. Smag til med salt og peber og evt. mere sennep, eddike eller honning (efter smag). Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem dampe af i 5 min. Vend de lune kartofler i marinaden, smag til og anret. Server med det samme.
Kød: Dup koteletterne tørre. Pres hvidløget og rør det sammen med 1-2 spsk. olie, spidskommen, salt og peber – det skal bare lige samles til en tyk pasta. Gnid koteletterne godt ind i pastaen og lad dem hvile 20 min. ved stuetemperatur. Grill dem over kul eller på en varm grillpande i 3-4 min. på hver side - pas på du ikke overtilbereder dem. Lad dem hvile tildækket i 5 min. inden servering.
Server sammen med en sprød grøn salat og godt groft (rug)brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften