
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Sæt en gryde med vand over at koge.
Skræl pastinakker og kartofler, og skær dem i tern.
Kog grøntsagerne i ca. 15 min., indtil de er helt bløde, og næsten falder fra hinanden.
Solsikkekernerne ristes på en tør pande over middel varme, indtil de bliver gyldenbrune i overfladen. Tag dem af varmen, og gem dem til senere.
Varm en grillpande (eller en alm.) op ved høj varme.
Skær kødet i ca. 3 cm. tykke medaljoner.
Steg kødet på skæresiden i 1/2 spsk. olie pr. person i ca. 3 min. på hver side.
Krydr godt med salt og peber.
Dræn pastinak og kartofler i en sigte. Kom grøntsagerne tilbage i gryden, og riv løget i. Pisk puréen med et piskeris, og tilsæt creme frisk lidt efter lidt. Konsistensen skal være lidt tykkere end en suppe. Smag puréen til med salt og peber.
Bland 1/2 spsk. olivenolie, 1/2 spsk. eddike og ½ tsk. sennep pr. person, og lidt salt i en stor skål.
Skær tomaterne i halve, overfør dem til dressingen, og vend dem godt rundt.
Pil bladene af stokken på salaten, og hak dilden groft. Kom begge dele i skålen til tomaterne, og vend det hele godt sammen. Smag til med eddike, salt og peber og top med de ristede solsikkekerner.
Servér kødet med puré og salat.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften