
Kartoffelsalat: Skrub kartoflerne godt, kog dem møre i letsaltet vand og køl dem af. Snit forårsløgene i tynde skiver og rør dem sammen med ymer, mayonnaise, 1 fed presset hvidløg, sennep, karry, sherry, klippet purløg, salt og peber. Smag til og vend kartofler og forårsløg i cremen.
Salat: Skær auberginen i mellemstore tern og vend dem med sukker, lidt olie, salt og peber. Bred dem ud i ét lag på en bageplade og bag dem i en 225 grader varm ovn i ca. 12 min. til de er flot gyldne og møre. Pesto: Kom 1 fed hvidløg, parmesan og mandler i en foodprocessor og hak det fint. Kom persillen ved, krydr med salt og peber og sæt maskinen i gang igen, mens du tilsætter olie lidt ad gangen til konsistensen er tyk og cremet. Skær tomaterne i tern, vend dem sammen med aubergine og pesto og smag til.
Kød: Pres 2 fed hvidløg og rør det med 1 spsk. olie, oregano, salt og peber. Gnid bøfferne godt ind i blandingen og grill dem 2-3 min. på hver side over god varme. Krydr med lidt groft salt inden servering.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften