0

Grillet entrecote på rødbede-røsti med spejlæg, franske ærter og persillepesto

Hovedingrediens:
Okse
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Pesto: Kom 1 fed hvidløg, parmesan og mandler i en foodprocessor og hak det fint. Tilsæt persillen, krydr med salt og peber og sæt maskinen i gang. Tilsæt olie lidt ad gangen til konsistensen er tyk og cremet.

Røsti: Skrub kartoflerne, læg dem i letsaltet kogende vand og kog dem i 7 min. Hæld vandet fra og lad dem køle lidt af. Skræl rødbederne og riv dem og de letkogte kartofler groft. Vend det hele godt sammen med 2 fed pressede hvidløg, salt og peber og form dem til 4 store røsti. Varm lidt olie op på en pande og steg dem gyldne og sprøde på begge sider - én ad gangen – hold dem varme i ovnen ved 100 grader.

Franske ærter: Skær baconen i tynde strimler på tværs og rist dem næsten sprøde i en lille gryde. Hak løgene i mellemstore tern og læg dem i gryden – sauter i yderligere 3-4 min. til løgene er klare - men uden at have taget farve. Tilsæt ærterne, krydr med salt og peber og varm det hele forsigtigt igennem.

Bøffer/spejlæg: Tag bøfferne ud af køleskabet 30 min. før tilberedning. Pensl bøfferne med et tyndt lag olie og krydr dem med salt og peber. Grill bøfferne over kul eller på en grillpande (2-4 min. på hver side efter eget ønske). Lad dem hvile i 5 min. inden udskæring. Kom lidt olie og 1 dl vand på en pande og lad det lige bruse af. Slå æggene ud på panden og spejl dem ved lav varme.

Anretning: Læg en røsti på midten af hver tallerken. Skær bøfferne i skrå skiver og læg dem ovenpå røstierne. Top med spejlæg og en skefuld pesto og server med de franske ærter ved siden af.

Server sammen med en sprød grøn salat og groft brød.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.