
Trim salaterne, skær dem i kvarte på langs (igennem stokken) og skyl dem grundigt. Lad dem dryppe rigtig godt af på køkkenrulle. Blend imens ansjoserne med 1 fed hvidløg, æggeblommer, sennep og Worchestersauce. Kom citronsaften ved, start blenderen og tilsæt olivenolie i en tynd stråle til dressingen er blød og let cremet. Smag til med salt og peber og stil den på køl. Skær kanterne af brødet og del krummen i mellemstore tern. Giv de restende 4 upillede hvidløgsfed et slag, så de revner. Varm lidt olivenolie på en pande og kom hvidløg og brødterninger ved. Drys med salt, rist til croutonerne er gyldne og lad dem køle af på køkkenrulle. Pensl salaterne på alle sider med et tyndt lag olie, krydr let med salt og peber og grill dem over kul eller på grillpanden ved høj varme til de har fået flotte mørke grillstriber og er pletvist møre. Anret på række på et fladt fad, dryp dressingen over og drys med croutonerne og friskrevet parmesanost. Server straks som tilbehør til fx stegt kylling, en hakkebøf eller grillet laks.
UMAMIBOMBER SÅ GUDERNE SYNGER
Ansjoser er en umamibombe. De fede og smagfulde fisk er fyldt med sund fiskeolie og omega-3 fedtsyrer, har ingen tungmetaller og den utrolige, balancerede smag skal prøves. De er perfekte til afrundede og delikate tapenader, som smagssætter i supper og fonde, som en ekstra facet i marinader eller bare direkte på friskt brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften