
OBS: Kødet egner sig rigtig godt til at blive grillet. Så hvis det er din plan at grille, skal du tænde grillen som det første. Lad spyddene ligge i et glas med vand, så de ikke antænder, når de steges.
Skær kødet i store tern, og krydr det godt med salt.
Pil hvidløget, og riv det på den fine side af rivejernet. Bland det med krydderiblandingen i en skål sammen med lidt citronsaft, og vend kødet heri.
Kom kødet på spyddene, og lad det marinere så længe som muligt.
Forvarm ovnen til 225 grader. Skrub kartoflerne, og skær dem i pommes frites-størrelse. Spred dem ud på en bageplade dækket med bagepapir, vend dem i 1/2 spsk. olie pr. person, og krydr dem godt med salt og evt. nogle tørrede krydderier efter egen smag. (Fx. oregano eller timian.)
Bag kartoflerne i ca. 20 min, indtil de har fået godt med farve og er bløde.
Kom yoghurten i en skål, og krydr den med salt og peber.
Skyl æblet og spidskålen grundigt. Skær spidskålen i mundrette stykker og æblet i tern. Vend begge dele i dressingen lige før servering.
Grill kødet i ca. 2 min. på 3 sider af spyddet, indtil det har fået godt med farve og er helt gennemstegt. Hvis man ikke bruger grill, kommes spyddene på en bageplade dækket med bagepapir, og bages i ca. 10 min.
Servér gyros med bagte kartofler og salat.
Mezze-krydderi er en lækker blanding med toner fra Mellemøstens krydderier.
Ingredienser:
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften