0
Gyros med æble/spidskålssalat og ovnbagte fritter

Gyros med æble/spidskålssalat og ovnbagte fritter

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Sommer
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Slankemad

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
kotelet af grismezze krydderihvidløggrillspyd
1 min.
Kødet

OBS: Kødet egner sig rigtig godt til at blive grillet. Så hvis det er din plan at grille, skal du tænde grillen som det første. Lad spyddene ligge i et glas med vand, så de ikke antænder, når de steges.

Skær kødet i store tern, og krydr det godt med salt. 

Pil hvidløget, og riv det på den fine side af rivejernet. Bland det med krydderiblandingen i en skål sammen med lidt citronsaft, og vend kødet heri.

Kom kødet på spyddene, og lad det marinere så længe som muligt.

olivenolie, ekstra jomfrubagekartofler
10 min.
Kartoflerne

Forvarm ovnen til 225 grader. Skrub kartoflerne, og skær dem i pommes frites-størrelse. Spred dem ud på en bageplade dækket med bagepapir, vend dem i 1/2 spsk. olie pr. person, og krydr dem godt med salt og evt. nogle tørrede krydderier efter egen smag. (Fx. oregano eller timian.)

Bag kartoflerne i ca. 20 min, indtil de har fået godt med farve og er bløde.

spidskålrødt æbleyoghurt naturel 0,5%
20 min.
Salaten

Kom yoghurten i en skål, og krydr den med salt og peber. 

Skyl æblet og spidskålen grundigt. Skær spidskålen i mundrette stykker og æblet i tern. Vend begge dele i dressingen lige før servering.

30 min.
Kødet

Grill kødet i ca. 2 min. på 3 sider af spyddet, indtil det har fået godt med farve og er helt gennemstegt. Hvis man ikke bruger grill, kommes spyddene på en bageplade dækket med bagepapir, og bages i ca. 10 min. 

40 min.
Anretning

Servér gyros med bagte kartofler og salat.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Mezze-krydderi er en lækker blanding med toner fra Mellemøstens krydderier.

Ingredienser:

  • Koriander
  • Spidskommen
  • Sort peber
  • Havsalt
  • Sesamfrø
  • Cayenne
  • Kanel

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.

Næringsindhold pr. person:

Energi:
596 kcal
Fedt:
22,1 g
heraf mættede fedtsyrer:
7 g
Kulhydrat:
45,8 g
heraf sukkerarter:
13,1 g
Kostfibre:
8,1 g
Protein:
35,5 g