0
Gỏi cuốn - Vietnamesiske forårsruller med sriracha-stegt mørksej & tangpesto

Gỏi cuốn - Vietnamesiske forårsruller med sriracha-stegt mørksej & tangpesto

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Asiatisk

Jeg er absolut ellevild med friske vietnamesiske forårsruller eller rispapirruller som mange kalder dem, da de netop er lavet af rispapir. Man fylder rispapiret med lækre sprøde fintskårne grøntsager, masser af friske krydderurter, kød, kylling, fisk eller skaldyr samt gode cremer, dips eller dressinger. Ruller dem sammen som en forårsrulle og serverer dem sammen med en eller flere lækre dips. I min familie synes mine børn, at det er en fest, hver gang vi skal have disse ruller. Vi plejer bare at sætte det hele på bordet i en masse små skåle og fade, og så er der ellers dømt rul-selv-ruller.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
ris
1 min.
Ris:
  1. Kog risene efter anvisning på posen.

    Stil risene til side, og lad dem køle let af.

mørksejfilet uden skindSriracha sauce
5 min.
Fisk del 1:
  1. Vend fiske med 1/3 af srirachasaucen, og lad dem trække 5-10 minutter.
korianderagurkgulerod
10 min.
Gulerod & krydderurter:
  1. Skræl og skær gulerod i så fine strimler som muligt (her kan man med fordel anvende et mandolinjern).
  2. Skær agurk i fin julienne  - brug også her gerne et mandolinjern.
  3. Skær den nederste 1/3 af korianderstilkene, og kasser disse.
  4. Skyl alle ingredienser individuelt i koldt vand, og slyng dem tørre i en salatslynge.
  5. Kom hver ting i individuelle skåle.
mørksejfilet uden skind
20 min.
Fisk del 2:
  1. Vend fiskestykkerne i lidt maizena, kartoffelmel eller almindeligt mel.
  2. Friter dem i en lille friture, eller steg den i rigeligt olie på en pande, til de er sprøde og gylden
  3. Kom den sprøde fisk på fedtsugende papir.
  4. Drys med lidt fint salt.
tangpestoVietnamesisk rispapir / Bánh tránglime
35 min.
Anretning:
  1. Kom rispapir på en tallerken, og sæt en stor skål med lunt vand foran dig (den skal være stor nok til, at du kan dyppe rispapiret deri).
  2. Kom den stegte fisk, tangpesto, gulerødder, agurk, krydderurter og resten af srirachasaucen i skåle.
  3. Dyp nu ét stykke rispapir i det varme vand. Kom det på en tallerken, og fordel lidt fyld i midten. Top med lidt tangpesto.
  4. Læg fyldet lige under midten af rispapiret, uden at det når helt ud til kanten. Fold nu siderne ca. 2 cm ind om fyldet, og fold så bunden ind over de overlappede sider. Nu skal der blot strammes op ved at rulle den resterende del stramt op. Lav alle de ruller du kan, og lige inden servering halverer du dem med en skarp kniv.
  5. Server limebåde dertil samt kogte ris i små skåle. NB. Risene skal ikke fyldes i rispapiret.

Alternativt kan du stille det hele på bordet og lade familien lave "saml selv", det er rigtig hyggeligt og sjovt.

 

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Se på illustrationen her hvor nemt det er at rulle en frisk vietnamesisk forårsrulle. Rispapiret dyppes først hurtigt i et fad med lunt vand.