Huskokken har her sammensat et super nemt og fantastisk skønt hverdags-gourmetmåltid, der kan trylles frem på kun 20-30 minutters reelt arbejde. Den store flotte Hopballe kylling skal dog stege i lidt over en time.
Husk at vaske hænderne grundigt inden du går i gang. Skyl derefter alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk også at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem du skal bruge til retten.
1. Forvarm ovnen til 220˚ C varmluft, mens du bringer en stor gryde med masser af salt og vand (2 spsk. salt pr. liter vand) i kog. Kom kyllingen i det kogende vand med brystet nedad. Skru ned for varmen, og lad den simre i 15 min. Tag kyllingen op af vandet, lad den dampe godt af, og dup den derefter grundigt tør.
NB. du kan snildt springe dette lidt bøvlede punkt over og blot gå direkte til punkt 2. Så lægger du bare 15-20 min. til tilberedningen. (Men jeg siger dig - det er det hele værd at gennemføre punkt 1 også).
2. Kom kyllingen i en bradepande, og gnid den med olie og salt og ikke andet. Krydr den generøst med salt, peber, basilikumstilke, persillestilke, kvarte citroner og hele upillede hvidløgsfed inde i ”maskinrummet”. Steg kyllingen i ovnen i ca. 1 time og 15 min. eller indtil der kommer klar saft ud, når du prikker en nål ind ved lårets tykkeste sted.
Flæk de sidste hele hvidløg, og sæt dem med skærefladen opad omkring kyllingen. Dryp hvidløgene med lidt olivenolie, og krydr dem med salt. De bagte hvidløg smager skønt til retten.
3. De sidste 10 min. af stegetiden skrues ovnen op på 250˚C for at opnå det PERFEKTE sprøde skind. Hold øje med kyllingen, så den ikke brænder på.
4. Lad kyllingen hvile lunt og utildækket, gerne på en rist, med brystet nedad i 15 min. før udskæring. Voilá - den perfekte sprøde og saftige kylling.
Skær tomaterne i halve eller kvarte afhængig af størrelse, og læg dem i et dørslag/sigte.
Krydr tomaterne med rigelige mængder groft salt. Der skal bruges mere, end du tror - ca. 1/2 spsk. pr person (Saltet trækker væden ud af tomaterne og forstærker smagen).
Sæt tomaterne til afdrypning, mens kyllingen steger.
Vend tomaterne sammen med lidt finthakket hvidløg, rødløg i tynde skiver, sort friskkværnet peber, balsamico og 1 spsk. ekstra jomfru olivenolie pr. person. Top med hel afdryppet burrata og pynt med plukkede basilikumblade.
Skyl kartoflerne grundigt, og kog dem i rigeligt godt saltet vand i 15-18 min. Damp dem tørre. Nu kan du enten vælge at pille dem eller lade være - dit valg. Vend med lidt smør, masser af hakket persille samt fintrevet skræl af citron. Drys evt. med god flagesalt.
Som vist - trancher kyllingen ved bordet og server med kartofler og tomatsalat.
Kyllinger fra Hopballe Mølle
- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.
Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.
Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger.
Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.
Kundekommentarer ()