Hummus:
200 g tørrede kikærter
1 ½ tsk natron
6 spsk tahini
Saft af 1 citron
5 fed hvidløg
2 skalotteløg
1 medium hot rød chili
3 tsk knust spidskommen
1 tsk paprika
1 knivspids tørret knust chili
2 tsk salt
2 dl ekstra jomfru olivenolie
Vand
Grillet kylling: Kyllingen krydres indvendigt med salt og knust sort peber - og fyldes med en helt prikket citron, masser af timian samt hele upillede hvidløgsfed. Bind gerne kyllingen op med kødsnor (dette holder på formen og bevirker at kødet på lår og bryst bliver færdigt samtidigt). Blend skallen af 2 citroner (kun det gule) med 5 fed pillede hvidløg, masser af frisk timian og lidt olivenolie - brug dette til at smøre på kyllingen. Grill på en kuglegrill ved indirekte varme eller grill på rotisserie hvis du har det. (Kyllingen kan naturligvis også steges i ovn). Hav en bakke til at samle fedt/saft under fuglen - dryp lidt af saften fra bakken over fuglen ca. hvert kvarter. Grill den ved ca. 180 grader indtil der kommer klar saft ud ved låret når du stikker en kniv ind til benet i låret på det tykkeste sted - det tager ca. 80-90 minutter. Du kan også bruge et stegetermometer, da grilles/steges indtil temperaturen i brystets tykke del er 70 grader, og temperaturen ved benet i overlåret er ca. 75 grader. Lad kyllingen trække lunt men utildækket med brystet nedad i ca. 20 minutter inden den trancheres.
Hummus: Sæt kikærterne i blød i dobbelt volumen koldt vand. Rør 1 tsk natron i og lad det stå i 24 timer. Hæld vandet fra kikærterne, skyl godt og sæt over i en stor gryde dækket med frisk koldt vand, tilfør 2 fed hvidløg, pillede skalotteløg, rød chili samt resten af natronen. Kog nu ærterne, under låg - og stille og roligt, til de er møre, lette at mose og næsten falder fra hinanden. Det tager omtrent 2-3 timer afhængigt af dine kikærter. Tilføj evt. mere varmt vand, hvis de er ved at koge tørre. Lad ærterne køle af i vandet. Sigt vandet fra ærterne (gem det) og blend dem i en foodprocessor. Kør det hele til en glat og homogen masse med 2/3 dele af olivenolien, det resterende salt, tørret chili, spidskommen, tahini, citronsaft, rå hvidløg og paprika - tilfør gradvist lidt af kogevandet - indtil du har en passende konsistens på din hummus. Den skal holde sin egen form uden at være hverken flydende eller for bastant. Smag på humussen og tilføj evt. mere citronsaft, hvidløg eller salt efter smag. Anret i en skål og dryp det resterende olivenolie over og drys med lidt paprika og/eller za'atar hvis du kan skaffe det.
Spis gerne godt brød og en grøn salat dertil
Kyllinger fra Hopballe Mølle
- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.
Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.
Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger.
Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.
Kundekommentarer ()