0
Helstegt Hopballe kylling med blomkålscouscous og bagte dadeltomater

Helstegt Hopballe kylling med blomkålscouscous og bagte dadeltomater

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
2 t
Opskriftstype:
Gourmet
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
Hopballe kylling, hel (2,4-2,6 kg)
1 min.
Stegt kylling:

Kyllingen krydres indvendigt med salt og knust sort peber - masser af timian og rosmarin samt hele pillede hvidløgsfed. Bind gerne kyllingen op med kødsnor (dette holder på formen og bevirker at kødet på lår og bryst bliver færdigt samtidigt). Smør kyllingen ind i lidt olivenolie og gnid den med rigeligt salt og sort peber samt lidt plukket og hakket timian og rosmarin – kom den i et ildfast fad. Steg i ovn ved 180 grader. Dryp lidt af saften/fedtet der kommer i bunden af det ildfaste fad over fuglen ca. hvert kvarter. Steg den ved ca. 180 grader den første ½ time og skru derefter ned til 150 grader. Steg videre indtil der kommer klar saft ud når du stikker en kniv ind til benet i låret på det tykkeste sted - det tager ca. 80-90 minutter i alt. Du kan også bruge et stegetermometer, da steges der indtil temperaturen i brystets tykke del er 70 grader, og temperaturen ved benet i overlåret er ca. 75 grader. Lad kyllingen trække lunt men utildækket med brystet nedad i ca. 20 minutter inden den trancheres.

dadeltomater
30 min.
Bagte dadeltomater:

Kom dadeltomaterne i det ildfaste fad med kyllingen de sidste 20-30 minutter af stegetiden – dryp lidt god balsamico over og vend dem rundt i lidt af kyllingens stegesky/fedt.

blomkål
60 min.
Blomkålscouscous:

Riv blomkål groft på et rivejern - det giver små "gryn" - og kom det i en skål. Pil og finhak rødløg og bland med blomkålen. Riv skallen (KUN det gule) af citronen fint og vend i sammen med saften. Pluk, skyl og tør estragon og dild og hak det fint – bland det i salaten sammen med revet parmesan, olivenolie, tørrede tranebær samt ristede saltede mandler (vend mandler i lidt olie og salt og kom dem i et ildfast fad og rist i 15-20 minutter i ovnen sammen med kyllingen) – vend det hele godt rundt og smag til med salt og peber samt lidt rørsukker. Lad salaten trække en halv times tid – pynt af med plukket brøndkarse og spåner af parmesan.

120 min.
Anretning:

Som vist! 

Bonusinfo

Kyllinger fra Hopballe Mølle

- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.

Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.

Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger. 

Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?