0

Helstegt krondyrsfilet i panade af hasselnødder med grov kartoffel-persillerodsmos, honningsyltede abrikoser, grøn salat og timiansauce (4-6 pers.)

Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Abrikoser: Kog honning og citronsaft op. Klip abrikoserne i passende stykker og kom dem i. Kog det hele sammen i 5 min. ved svag varme og husk at røre undervejs, så det ikke brænder på.

Salat: Skyl salaterne godt, pluk dem i mundrette stykker og kom dem i en skål. 5 min. inden servering dryppes olie og balsamico over, der drysses med salt og peber, og det hele vendes godt rundt.

Mos: Skræl kartofler og persillerødder, skær dem i stykker og kog dem møre i usaltet vand. Mos kartofler/rødder groft og rør æg, smør og mælk i til en god konsistens. Smag til med salt og server.

Filet: Hak nødderne fint og bland dem med rasp, salt og peber. Dup fileten tør, vend den i mel og børst af, så der kun sidder et tyndt lag. Vend den så i æg og derefter i nøddeblandingen. Varm smør og olie op på en pande. Lad det bruse af og læg så fileten på. Steg fileten i ca. 15 min. (afhængig af tykkelse og stegetemperatur) og vend forsigtigt undervejs. Tag den af panden, dæk den til og lad den hvile i 15 min. Skær den i tynde skiver lige inden servering.

Sauce: Sauter timian, hakket hvidløg, hakket løg og laurbær i stegefedtet fra fileten. Hæld hvidvin og citronsaft på og reducer til en tredjedel. Kom fond på og kog ind til det halve. Skær smørret i tern og tilsæt dem til saucen lidt ad gangen, mens der piskes godt. Smag til med salt og peber, sigt saucen og server med det samme.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.