0

Honning/chili/limemarineret svinemørbrad med gratinerede grøntsagsenchiladas

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Kød: Riv skallen på begge limefrugter og pres saften (der skal bruges ca. 2 dl). Pisk limeskal, -saft, honning, chilisauce (fx Lingham’s), 2 fed presset hvidløg, salt og peber sammen. Læg kødet i en frysepose, hæld halvdelen af marinaden i, luk til og ryst posen godt. Lad kødet marinere i køleskabet i mindst en halv time, men gerne 6-8 timer, hvis muligt - tag kødet ud igen 15-20 min. før det skal tilberedes. Brun kødet på alle sider på en pande i lidt olie, læg det i en lille bradepande og sæt fadet i en 225 grader varm ovn i ca. 15 min. Hæld den anden halvdel af marinaden på panden og lad det koge ind stille og roligt. Tag mørbraden ud - og skru ovnen ned til 200 grader - hæld evt. væden fra bradepanden over til væden på panden og lad kødet hvile tildækket i 15-20 min. Skær kødet i tykke skiver og anret dem på et varmt fad. Dryp saucen over og drys med grofthakket koriander.

Enchiladas: Rens grøntsagerne (fx peberfrugt, majs, gulerod, tomat, squash, græskar) og skær dem i ensartede stykker. Pil løgene, skær dem i tynde både og hak 2 fed hvidløg fint. Varm lidt olie op på en pande og sauter først løg og hårde grøntsager (fx gulerod) i 3 min. Tilsæt hvidløg og de resterende grøntsager, krydr med spidskommen, salt og peber og sauter videre til grøntsagerne er møre med bid. Læg tortillaerne op på en række og fordel chilibønner (med sauce) derpå. Fordel derefter grøntsagerne og rul pandekagerne sammen om fyldet. Læg rullerne tæt i et passende størrelse ovnfast fad, dryp salsaen henover og drys osten i et jævnt lagt ovenpå. Sæt fadet i ovnen, når kødet tages ud og bag i 15-20 min. til osten er gylden.

Server retten sammen med en sprød grøn salat, guacamole, cremefraiche og salsa.

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?